Refrigeration TechnologyRefrigeration Technology0023-124X2782-4241Eco-Vector10409910.17816/RF104099Research ArticleSTORAGE OF FRESH COOLED MEAT IN A CONSTANT MAGNETIC OR ELECTROSTATIC FIELDGENELL. SPhDlg@splast.ruGALKINM. LDr.Sc.info@splast.ruRUKAVISHNIKOVA. MPhDrukavishnikov.a@mail.ruOOO “Spektroplast”150120201091455001032022Copyright © 2020, GENEL L.S., GALKIN M.L., RUKAVISHNIKOV A.M.2020Fresh meat is an important source of animal protein in the human diet. Therefore, it is necessary to improve constantly well-known methods and means as well as to develop new ones aimed at increasing the shelf life of such meat, in the same time keeping its consumer properties for proper nutrition of the population. The results of experimental studies by OOO “Spektroplast” and a special theoretical approach to explanation of deep mechanism (at intercellular level) of interaction of fresh meat samples with magnetic and electrostatic fields with the aim to prolonging shelf life are presented below.constant magnetic fieldselectrostatic fieldsfreshness keepingshelf life prolongationcooled meat productsDNAchromosomeskaryotinsolenoidapoptosisthermofluctuationпостоянные магнитные поляэлектростатические полясохранение свежестипродление срока храненияохлажденная мясная продукцияДНКхромосомыхроматинсоленоидапоптозтермофлуктуация[Бабакин Б.С. Научные основы электроконвекции в процессах и аппаратах холодильной техники: дис.. д-ра техн. наук. - М., 1994.][Генель Л.С., Галкин М.Л., Сакина А.И. Влияние магнитных полей на свежесть охлажденного мяса// Холодильная техника. 2019. № 3. С. 29-31.][Генель Л.С., Руденко В.Л. Онтология возникновения первой молекулы ДНК на Земле// UNIVERSUM, Общественные науки: электрон. науч. журн. - М., 2019. № 11 (60).][Загинайлов В.И. Докторская диссертация, Электрофизические методы и средства контроля и управления сельскохозяйственными технологиями: дис.. д-ра техн. наук. - М., 2007.][Рогов И.А. Электрофизические методы обработки пищевых продуктов. - М.: Агропромиздат, 1989.][Уотсон Джеймс Д. Двойная спираль. - М.: Мир, 1969. - 152 с.]