Raschet sistemy kholodosnabzheniya molochnogo zavoda s pomoshch'yu sistemnogo analiza
- Authors: Syazin I.E.1, Kas'yanov G.I.1, Gukasyan A.V.1
-
Affiliations:
- Issue: Vol 108, No 11 (2019)
- Pages: 33-35
- Section: Articles
- URL: https://freezetech.ru/0023-124X/article/view/104128
- DOI: https://doi.org/10.17816/RF104128
- ID: 104128
Cite item
Abstract
The calculation of a required refrigeration capacity of a refrigeration plant intended for a milk tank cooling using a system analysis was carried out. Currently it is problematic for technologists in food industry to perform such a calculation at designing new cooling workshops. The objective of this article is to show a simplified method of calculation of a milk refrigerated tank on the basis of a concrete example using a system analysis. Pasteurized unseparated milk was used as a raw material. The paper shows the way of choosing a refrigeration system and a refrigeration plant type as well as defining the area of a tank heat exchange, heat removed from milk before calculation of a required refrigeration capacity.
Full Text

About the authors
Ivan Evgen'evich Syazin
Email: 1syazin@gmail.com
Gennadiy Ivanovich Kas'yanov
Email: kasyanov@kubstu.ru
Aleksandr Valerievich Gukasyan
Email: aleksandr_gukasyan@mail.ru
References
- Выгодский М.Я. Справочник по элементарной математике / М.Я. Выгодский. - М.: АСТ: Астрель, 2016. - 509 с.
- Горбатова К.К. Химия и физика молока: учеб. для вузов. - СПб.: ГИОРД, 2004. - 288 с.
- Курылев Е.С. Холодильные установки / Е.С. Курылев, В.В. Оносовский, Ю.Д. Румянцев. - СПб.: Политехника, 2002. - 576 с.
- Нечаев А.П., Щуб И.С., Аношина О.М. Технология пищевых производств. - М.: КолосС, 2005. - 768 с.
- Оборудование пищевых производств. Материаловедение / Ю.П. Солнцев, В.Л. Жавнер, С.А. Вологжанина, Р.В. Горлач. - СПб.: издво «Профессия», 2003. - 526 с.
- Примеры и задачи по холодильной технологии пищевых продуктов: учеб. пособие / А.В. Бараненко, В.Е. Куцакова, Е.И. Борзенко, С.В. Фролов. - СПб.: ГИОРД, 2013. - 272 с.
- Рогов И.А. Консервирование пищевых продуктов холодом / И.А. Рогов, В.Е. Куцакова, В.И. Филиппов, С.В. Фролов: монография. - М.: КолосС, 2002. - 184 с.
- СанПиН 2.3.4.55196. Производство молока и молочных продуктов.
- Эрлихман В.Н., Фатыхов Ю.А. Консервирование и переработка пищевых продуктов при отрицательных температурах. - Калининград: КГТУ, 2004. - 248 с.
- Яворский Б.М. Справочник по физике для инженеров и студентов вузов / Б.М. Яворский, А.А. Детлаф, А.К. Лебедев. - М.: ООО «Издательство Оникс»: ООО «Издательство «Мир и Образование», 2016. - 1056 с.
Supplementary files
