Issledovanie vliyaniya istochnikov belka na pokazateli kachestva morozhenogo
- 作者: Tvorogova A.A.1, Shobanova T.V.1, Tsemenovskiy M.A.1
-
隶属关系:
- 期: 卷 109, 编号 4 (2020)
- 页面: 36-39
- 栏目: Articles
- URL: https://freezetech.ru/0023-124X/article/view/104057
- DOI: https://doi.org/10.17816/RF104057
- ID: 104057
如何引用文章
详细
The effect of substitution of non-fat dry milk residue (NFDMR) by 100 and 50% of dry substances of the whey and by 50% of serum protein concentrates on the quality indices of ice cream at 12% milk fat content was investigated. To avoid the lactose crystallization when using the whey its hydrolysis was carried out. The researches resulted in establishing that the substitution of NFDMR by dry substances of whey affected negatively the dynamic viscosity of the mixture, thermal stability, air phase dispersion as well as organoleptic indices. Hydrolysis of lactose at the maturation stage prevented the crystallization of lactose during storage of ice cream. The protein content and heat stability increased when 50% NFDMR were substituted by serum protein concentrates. All studied samples with NFDMR substitution showed the decrease of the milk taste of different intensity.
全文:

作者简介
Antonina Tvorogova
Email: antvorogova@yandex.ru
Tat'yana Shobanova
Email: tan4elka2@rambler.ru
Maksim Tsemenovskiy
Email: tsimenovsky@yandex.ru
参考
- Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов: учеб. пособие / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова. - СПб.: ГИОРД, 2010. - 336 с.
- ГОСТ 314572012. Мороженое молочное, сливочное и пломбир. Технические условия.
- Оленев Ю.А., Творогова А.А., Казакова Н.В., Соловьева Л.Н. Справочник по производству мороженого. - М.: ДеЛи принт, 2004. - 798 с.
- Творогова А. А. Свойства и влияние эмульгаторов на термоустойчивость мороженого / А. А. Творогова, Н.В. Казакова, А.В. Ландиховская // Холодильная техника. 2018. № 4. С. 46-49.
- Творогова А. А. Влияние коагуляции белка на термои формоустойчивость кисломолочного мороженого / А.А. Творогова, А. В. Ландиховская, Т. А. Медведева // Холодильная техника. 2020. № 1. С. 42-44.
- Творогова А. А. Применение технологически функциональных белков «PROCREAM 151С» в производстве мороженого / А. А. Творогова, Н. В. Казакова, А. В. Спиридонова, О.В. Алексеева, Н. Н. Свистун // Молочная промышленность. 2014. № 7. С. 64-65.
- Alvarez V.B. Physical Properties of Ice Cream Containing Milk Protein Concentrates / V.B. Alvarez, C.L. Wolters, Y. Vodovotz, T. Ji // Journal of Dairy Science. 2005.
补充文件
