Vliyanie vzaimodeystviya mezhdu molekulami rastvoritelya na temperaturu zamerzaniya vodnopropilenglikolevykh rastvorov khlorida natriya, ispol'zuemykh v kachestve khladonositeley



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

Waterpropylene glycol electrolyte solutions are used as coolants in such sectors of industry as refrigeration, food, oil and gas and for other applications. A method to calculate the freezing temperature of waterpropylene glycol solutions containing NaCl at the range of propylene glycol mass fraction from 15 to 40% was developed. The method was based on the assessment of the interaction between molecules of a mixed dissolvent; it supposed the determination of dissolvent physical and chemical characteristics such as active concentration, osmotic coefficients, cryoscopic constant and heat of fusion. These characteristics were defined by experimental (thermal) and calculation methods; besides active concentration, osmotic coefficients, cryoscopic constant, heat of fusion were defined for the first time. Using these parameters the values of freezing temperatures that agreed well with experimental ones were obtained by calculation.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Дуров В.А., Агеев В.П. Термодинамическая теория растворов. - М.: МГУ, 1987. С. 246.
  2. Иванов А.А., Поляков Р.И. и др. Расчетные зависимости теплофизических свойств хладоносителей применительно к задачам управления процессами брожения и дображивания в цилиндрических танках // Известия СПбГУНиПТ. 2002. № 1. С. 64-67.
  3. Кириллов В.В. Новый подход к выбору промежуточного хладоносителя с заданными свойствами // ХI Российская конференция по теплофизическим свойствам веществ. - СПб., 2005. С. 154.
  4. Кириллов В.В. Теплофизические свойства и коррозионная активность хладоносителей на основе электролитсодержащих воднопропиленгликолевых растворов // Холодильная техника. 2006. № 12. С. 27-30.
  5. Бараненко А.В., Кириллов В.В. Разработка хладоносителей на основе электролитных растворов // Холодильная техника. 2007. № 3. С. 38-41.
  6. Кириллов В.В., Герасимов Е.Д. Энергетическая эффективность применения хладоносителей на основе воднопропиленгликолевых растворов электролитов// Холодильная техника. 2008. № 12. С. 10-13.
  7. Кириллов В.В., Баранов И.В., Самолетов Е.В. Физикохимические свойства хладоносителей на основе водных растворов этиленгликоля в присутствии электролита // Холодильная техника. 2004. № 3. С. 9-11.
  8. Кириллов В.В, Чашникова В.В. Аппроксимация целевых функций для оптимизации свойств хладоносителя // Вестник Международной академии холода. 2008. № 4. С. 22-24.
  9. Кириллов В.В., Чашникова В.В., Сивачев А.Е. Оптимизация свойств хладоносителя при помощи множеств Парето// Вестник Международной академии холода. 2001. № 1. С. 47-51.
  10. Кириллов В.В., Влияние сольватации на температуру замерзания воднопропиленгликолевых растворов хлорида натрия, используемых в качестве хладоносителей// XIV Международная научнопрактическая конференция: Научные перспективы ХХI века. Достижения и перспективы нового столетия. - Новосибирск, 2015. Ч. 2. № 7/14. С. 29-34.
  11. Кириллов В.В., Сивачев А.Е. Свойства водноорганических хладоносителей с высоким содержанием пропиленгликоля // Холодильная техника. 2011. № 8. С. 12-16.
  12. Кириллов В.В., Костюков А.Ю. Влияние гидратации на температуру замерзания водных растворов хлоридов натрия и кальция // Известия вузов. Серия «Химия и химическая технология». 2014. Т. 57, вып. 1. С. 54-55.
  13. Крестов Г.А. Термодинамика ионных процессов в растворах // Химия, 1984. С. 272.
  14. Новый справочник химика и технолога. Химическое равновесие. Свойства растворов. - СПб.: АНО «Профессионал», 2004. С. 755-756.
  15. Цивадзе А.Ю. Теоретические и экспериментальные методы химии растворов // Издво «Проспект», 2011. С. 435-437.
  16. Угай Я.А. Общая и неорганическая химия. - М.: Высшая школа, 2000. С. 527.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Kirillov V.V., Baranov I.V., Galkin M.L.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies