Dinamika fiziologobiokhimicheskikh protsessov i pokazateley kachestva osennikh sortov yablok pri kholodil'nom khranenii s primeneniem gazoselektivnykh trekovykh membran



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

To regulate the gas composition in the chambers of cold storage of plant products, including apples, domestic and foreign researchers proposed various gasselective membranes based on fabric and polymer materials. They differ in the coefficient of variation, permeability, adhesion property, performance characteristics, selectivity and strength. This article is about a new composite membrane consisting of a substrate based on polyethylene terephthalate’s track membranes and a selective layer based on an organosilicon block copolymer with pore diameter of 0,2 µm and selectivity of 5,0 is used to store autumn apple varieties. The kinetic dependences of changes in the intensity of respiration and ascorbic acid on the duration of storage of autumn varieties of apples in a conventional and controlled atmosphere are established. Regression equations characterizing these dependencies are obtained. The rate constants of the pseudofirst order oxidation reactions of the reduced form of Lascorbic acid are determined. It is shown that during the storage of apples in a controlled atmosphere with a reduced oxygen concentration (up to 5,2 ± 0,1%) and an increased concentration of carbon dioxide (up to 3,6 ± 0,1%), physiologicalbiochemical processes are slowed, the biologically active substances are retained maximum quantity, the losses from microbial spoilage are reduced, and the storage time relative to control is increased by 1-1,5 months.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Бабакин Б.С., Бабакин С.Б., Воронин М.И. Энергосберегающие холодильные технологии транспортировки, хранения и дозаривания фруктов. - М.: ДеЛи плюс, 2013. - 190 с.
  2. Балан Е.Ф. Биоэнергетические основы холодильной технологии хранения фруктов и овощей. - Одесса-Кишинэу, 2004. - 244с.
  3. Большаков С.А. Холодильная техника и технология продуктов питания. - М.: Академия, 2003. - 304 с.
  4. Ибраев А.М. и др. Холодильная технология пищевой промышленности: уч. пособие. - Казань: КГТУ, 2012. - 124 с.
  5. Иванов Т.Н., Житникова В.С., Левгерова Н.С. Технология хранения плодов, ягод и овощей. - Орел: ГТУ, 2009. - 203 с.
  6. Кипрушкина Е.И., Колодязная В.С., Чеботарь В.К. Экономически безопасные методы в интегрированной защите и сохранении растительной продукции // Пищевая промышленность. 2013. № 2. С. 4-7.
  7. Коидов Ш.М., Колодязная В.С. Фитопатологические заболевания столовых сортов винограда при холодильном хранении с применением трековых мембран // Материалы VI Международной научнотехнической конференции «Низкотемпературные и пищевые технологии XXI века», 13-15.11, 2013. - СПб.: НИУ ИТМО, С. 413-414.
  8. Колодязная В.С., Кипрушкина Е.И., Седова А.Л., Задворнова Т.А. Факторы повышения качества плодов при холодильном хранении // Проблемы экономики и управления в торговле и промышленности. 2013. № 1. С.46-52.
  9. Колодязная В.С., Коидов Ш.М. Кинетика реакций окисления субстратов дыхания столовых сортов винограда при холодильном хранении с применением трековых мембран // Вестник Международной академии холода. 2015. № 1. С. 29-31.
  10. Колодязная В.С, Коидов Ш.М. Кинетика реакции окисления аскорбиновой кислоты при холодильном хранении столовых сортов винограда в контролируемой атмосфере // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2015. № 1. С. 96-100.
  11. Колодязная В.С, Данина М.М., Коидов Ш.М. Влияние контролируемой атмосферы на физиологобиохимические процессы и показатели качества плодов при холодильном хранении // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2015. № 2. С. 53-60.
  12. Манжесов В.И., Попов И.А., Шедрин Д.С. Технология хранения растениеводческой продукции. - Воронеж: ВГАУ, 2009. - 249 с.
  13. Мурашев С.В., Вержук В.Г., Белова А.Ю. Раннее прогнозирование потерь плодовой продукции при холодильном хранении // Процессы и аппараты пищевых производств. 2011. № 1.
  14. Широков Е.А. Технология хранения и переработки овощей с основами стандартизации. - М.: Агропромиздат, 2009. - 280 с.
  15. Основы создания модифицированной газовой среды для хранения цветочной продукции. Ч. 2. Электронный ресурс. URL: http://www.valleyflora.ru/osnovysozdaniyasredy2/html (дата обращения 03.03.2015).

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Kolodyaznaya V.S., Skuridina D.A., Kostyuk V.A., Baryl'nik K.G.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies