Issledovanie vliyaniya obrabotki ioniziruyushchimi izlucheniyami na lezhkosposobnost' fruktov pri kholodil'nom khranenii s ispol'zovaniem modifitsirovannoy gazovoy sredy



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The efficacy of influence of gammaradiation and further cold storage under modified atmosphere on the change of factors characterizing fruits quality keeping was examined. The quality keeping capacity of fruits irradiated by 1-3 kGy doses and stored under modified atmosphere (5-15 % СО2; 5-10 % О2) was studied. The retardation of the ripening processes of irradiated fruits was established. The possibility to reduce some postradiational changes was revealed; stabilization of fruits resistance to pathogens, keeping breath level, retardation of fruit ramolissement and tissue permeability etc. were observed. It was defined that the complex storage technology reduces losses and prolongs berries shelf life by 1,5-2 weeks, drupaceous fruits shelf life by 3-4 weeks; also it improves products microbiological safety.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Алексахин Р.М., Санжарова Н.И., Козьмин Г.В., Гераськин С.А., Павлов А.Н. Перспективы использования радиационных технологий в агропромышленном комплексе Российской Федерации// Сельское хозяйство. 2014. № 1. С. 78-85.
  2. Гудковский В.А., Кладь А.А., Кожина Л.В., Балакирев А.Е., Назарьев Ю.Б. Прогрессивные технологии хранения плодов// Достижения науки и техники АПК. 2009. № 2. С. 66-68.
  3. Джеймс Дж., Мартин Дж. Лёсснер, Дэвид А. Гольден. Современная пищевая микробиология. - М.: Бином. Лаборатория знаний, 2011. - 887 с.
  4. Метлицкий Л.В. Основы биохимии плодов и овощей. - М.: Экономика, 1976. - 152 с.
  5. Фрумкин М.Л., Ковальская Л.П., Гельфанд С.Ю. Технологические основы радиационной обработки пищевых продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - 406 с.
  6. Шишкина Н.С., Степанов Г.П. Перспективная радиационная технология переработки и хранения плодоовощной продукции // Вопросы атомной науки и техники. Серия: Техническая физика и автоматизация. 2017. Вып. 76. С. 35-42.
  7. Шишкина Н.С. Хранение плодов и овощей в зонах производства. - М.: Агропромиздат, 1991. - 126 с.
  8. Шишкина Н.С. Эффективная комплексная технология хранения фруктов и овощей с применением ионизирующих излучений и модифицированием состава газовой среды // Н.С. Шишкина, О.В. Карастоянова, Н.И. Шаталова, М.Т. Левшенко, Н.В. Коровкина //Сборник докладов Международной научнопрактической конференции «Радиационные технологии в сельском хозяйстве и пищевой промышленности: состояние и перспективы». -Обнинск, 2018. С. 318-321.
  9. Farkas J., MohachiFarkas C. History and future of food irradiation// Sci and Tech. 2011. V. 22. № 11. P. 121-126.
  10. Massey L.M., Burke I.B. Some radiationinduced changes in fresh fruits and vegetables //Advan. Chem. Ser. 1967. № 68. P. 1-11.
  11. Sommer N.F., Fortlage R.J. Ionizing radiation for control of postharvest diseases of fruit and vegetables// J. Adv. in Food Research. 1966. № 15. P. 147-151.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2018 Shishkina N.S., Karastoyanova O.V., Fedyanina N.I., Borchenkova L.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies