Issledovanie vliyaniya obrabotki ioniziruyushchimi izlucheniyami na lezhkosposobnost' fruktov pri kholodil'nom khranenii s ispol'zovaniem modifitsirovannoy gazovoy sredy
- Authors: Shishkina N.S.1, Karastoyanova O.V.1, Fedyanina N.I.1, Borchenkova L.A.1
-
Affiliations:
- Issue: Vol 107, No 12 (2018)
- Pages: 42-47
- Section: Articles
- URL: https://freezetech.ru/0023-124X/article/view/99488
- DOI: https://doi.org/10.17816/RF99488
- ID: 99488
Cite item
Abstract
The efficacy of influence of gammaradiation and further cold storage under modified atmosphere on the change of factors characterizing fruits quality keeping was examined. The quality keeping capacity of fruits irradiated by 1-3 kGy doses and stored under modified atmosphere (5-15 % СО2; 5-10 % О2) was studied. The retardation of the ripening processes of irradiated fruits was established. The possibility to reduce some postradiational changes was revealed; stabilization of fruits resistance to pathogens, keeping breath level, retardation of fruit ramolissement and tissue permeability etc. were observed. It was defined that the complex storage technology reduces losses and prolongs berries shelf life by 1,5-2 weeks, drupaceous fruits shelf life by 3-4 weeks; also it improves products microbiological safety.
Full Text
About the authors
Natal'ya Sergeevna Shishkina
Email: vnikopholod@mail.ru
Ol'ga Vyacheslavovna Karastoyanova
Email: vnikopholod@mail.ru
Natal'ya Igorevna Fedyanina
Email: vnikopholod@mail.ru
Lidiya Alekseevna Borchenkova
Email: vnikopholod@mail.ru
References
- Алексахин Р.М., Санжарова Н.И., Козьмин Г.В., Гераськин С.А., Павлов А.Н. Перспективы использования радиационных технологий в агропромышленном комплексе Российской Федерации// Сельское хозяйство. 2014. № 1. С. 78-85.
- Гудковский В.А., Кладь А.А., Кожина Л.В., Балакирев А.Е., Назарьев Ю.Б. Прогрессивные технологии хранения плодов// Достижения науки и техники АПК. 2009. № 2. С. 66-68.
- Джеймс Дж., Мартин Дж. Лёсснер, Дэвид А. Гольден. Современная пищевая микробиология. - М.: Бином. Лаборатория знаний, 2011. - 887 с.
- Метлицкий Л.В. Основы биохимии плодов и овощей. - М.: Экономика, 1976. - 152 с.
- Фрумкин М.Л., Ковальская Л.П., Гельфанд С.Ю. Технологические основы радиационной обработки пищевых продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - 406 с.
- Шишкина Н.С., Степанов Г.П. Перспективная радиационная технология переработки и хранения плодоовощной продукции // Вопросы атомной науки и техники. Серия: Техническая физика и автоматизация. 2017. Вып. 76. С. 35-42.
- Шишкина Н.С. Хранение плодов и овощей в зонах производства. - М.: Агропромиздат, 1991. - 126 с.
- Шишкина Н.С. Эффективная комплексная технология хранения фруктов и овощей с применением ионизирующих излучений и модифицированием состава газовой среды // Н.С. Шишкина, О.В. Карастоянова, Н.И. Шаталова, М.Т. Левшенко, Н.В. Коровкина //Сборник докладов Международной научнопрактической конференции «Радиационные технологии в сельском хозяйстве и пищевой промышленности: состояние и перспективы». -Обнинск, 2018. С. 318-321.
- Farkas J., MohachiFarkas C. History and future of food irradiation// Sci and Tech. 2011. V. 22. № 11. P. 121-126.
- Massey L.M., Burke I.B. Some radiationinduced changes in fresh fruits and vegetables //Advan. Chem. Ser. 1967. № 68. P. 1-11.
- Sommer N.F., Fortlage R.J. Ionizing radiation for control of postharvest diseases of fruit and vegetables// J. Adv. in Food Research. 1966. № 15. P. 147-151.