Priblizhennyy metod resheniya zadachi okhlazhdeniya kapel'noy vlagi v vakuumnoy gradirne



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The systems of liquid vacuumevaporative cooling have a variety of advantages such as power efficiency, environment safety and high hygienic quality in comparison with conventional vaporcompression installations. Thanks to these advantages vacuumevaporative cooling became one of the most perspective trends in refrigeration engineering development. The paper analyzes the process of vacuumevaporative cooling of a liquid supplied into a vacuumizing space in the form of drops. An analytical dependence that allows defining the drops core and surface temperatures was obtained as well as the heat transfer parameter during vacuum impact on drops of supplied liquid was estimated. The test bench and the method of the experiment execution were described. The experimental data on dynamics of vacuumevaporative cooling of dropping liquid supplied under conditions of spray irrigation for a wide range of initial temperatures were obtained. The experimental data were compared with the results of a theoretical calculation using the model presented. The comparison allowed concluding the adequacy of theoretical research results. The results presented in the paper may be used when designing vacuumevaporative systems of dropping liquid cooling.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Бузуев В.С., Данилов В.А., Галаган Т.В. Проблемы и результаты исследования процессов охлаждения капиллярнопористых пищевых продуктов вакуумноиспарительным способом. Холодильщик.RU: Интернетгазета. Адрес интернетсайта: http://www.holodilshchik.ru/.
  2. Калнинь И.М., Маринюк Б.Т., Крысанов К.С. Вакуумноиспарительные холодильные системы // Вестник Международной академии холода. 2013. № 1. С. 34-38.
  3. Лапшин В.Д. Cпособы получения льдосодержащих пульп // Холодильная техника. 2013. № 6. С. 46-49.
  4. Литвинчук А.А., Комарова О.В., Арнаут С.А. Исследование процесса вакуумноиспарительного охлаждения хлеба // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2014. № 2 (24). С. 45-53.
  5. Маринюк Б.Т. Расчеты теплообмена в аппаратах и системах низкотемпературной техники. - М.: Машиностроение, 2015. -272 с.
  6. Маринюк Б.Т., Суашков Д.В. Вакуумноиспарительная система охлаждения пищевых жидкостей // Молочная промышленность. 2010. № 8. С. 20.
  7. Михеев М.А., Михеева И.М. Краткий курс теплопередачи. - М.; Л.: Госэнергоиздат, 1960 - 206 с.
  8. Оценка энергоэффективности холодильных установок и систем // Холодильная техника. 2013. № 10. С. 22-29.
  9. Целиков В.Н. О регулировании производства и потребления гидрохлорфторуглеродов в Российской Федерации// Холодильная техника. 2014. № 7. С. 4-9.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2018 Marinyuk B.T., Leont'ev A.S., Ugol'nikova M.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies