Opyt vnedreniya proektnoorientirovannogo podkhoda k podgotovke kadrov dlya kholodil'noy promyshlennosti v Moskovskom Politekhe



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

An educational process in higher schools is continuously transforming aimed at increasing education quality and compliance with current economic reforms. Educational technologies on the basis of a practiceoriented approach established a reputation as an effective method of upgrading educational process as regards a practical orientation and developing not only the subject knowledge but professional applied competences. The paper describes the experience of realization of an innovative curriculum on the basis of the projectoriented approach for the bachelors in 16.03.03 discipline “Refrigerating, cryogenic engineering and life support systems” in Moscow polytechnic university. The fundamentals of adoption of the discipline “Project activity” according to CDIO standards are presented. The main organizational problems are examined after concrete examples of student works performed. The results of adoption of the Project activity on the basis of the first four years cycle completed of studentsbachelors training have been objectively estimated.

Keywords

Full Text

Restricted Access

References

  1. Аничкин Е.С. Проектноисследовательское обучение студентов: природа, особенности, преимущества / Е.С. Аничкин // Экономика Профессия Бизнес. 2016. № 1. С. 71-77.
  2. Белуков С.В. Профессиональное образование и подготовка кадров в холодильной промышленности // Форум «Холодильная промышленность - состояние, проблемы и пути их решения», 2017.
  3. Всемирная инициатива CDIO. Стандарты: информационнометодическое издание; пер. с анг. и ред. А.И. Чучалина, Т.С. Петровской, Е.С. Кулюкиной. - Томск: Издво Томского политехнического университета, 2011. - 17 с.
  4. Гансуар К.Др., Неретина Е.А., Корокошко Ю.В. Опыт проектноориентированного обучения и организации командной работы студентов вуза / К.Др. Гансуар, Е.А. Неретина, Ю.В.Корокошко // Интеграция образования. 2015. Т. 19, № 2. С. 22-30.
  5. Евченко М.А. Проектная деятельность как основа сотрудничества российских технических вузов и наукоемких предприятий / М.А. Евченко // Современные проблемы науки и образования. 2013. № 6. С. 92-97.
  6. Зиятдинова Ю.Н., Сангер Ф.А. Проектное обучение для подготовки инженера XXI века / Ю.Н. Зиятдинова, Ф.А. Сангер // Высшее образование в России. 2015. № 3. С. 92-97.
  7. Казакова А.А., Лавров Н.А., Шишов В.В. Завершение межвузовского чемпионата «Молодые профессионалы (worldskills russia)» / А.А. Казакова, Н.А. Лавров, В.В. Шишов // Холодильная техника. 2017. № 12. С. 24.
  8. Можаев Д.А. Проблемы подготовки инженерных кадров в области холодильного машиностроения // Первая Всероссийская конференция Россоюзхолодпрома «Бизнес и образование», 2017.
  9. Молодых Ю.О., Прудковская О.М., Лепешкин И.А. и др. Организация проектной деятельности на примере Московского Политеха / Ю.О. Молодых, О.М. Прудковская, И.А. Лепешкин, А.И. Федосеев // Качество образования. 2016. № 9. С. 12-17.
  10. Проектная деятельность Московского Политеха - Режим доступа http://mospolytech.ru/index.php?id=3247.
  11. Проектная деятельность в МАМИ стала новым инструментом оценки качества образования - Режим доступа http://www.soyuzmash.ru/news/snachala2016godastudentymamipristupyatkr.
  12. Сапожников В.Б. Проблемы и перспективы совершенствования профессионального образования в холодильной отрасли России / В.Б. Сапожников // Холодильная техника. 2015. № 4. С. 48-51.
  13. Embr Wave: браслет, работающий в качестве персонального термостата - Режим доступа: https://www.popmech.ru/gadgets/389692embrwavebrasletrabotayushchiyvkachestvepersonalnogotermostata/

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2018 Malafeev I.I., Ermolaev A.E.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies