Otsenka energoeffektivnosti kholodil'nykh ob\"ektov myasokombinata



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

A rational energy use of factories is one of the priorities of modernization of domestic economy aimed at introduction of energy saving technologies. According to the data of the International Institute of Refrigeration (IIR) power consumption of enterprises should be reduced by 30-50% during from 2000 to 2020 period. The energy auditing that is energy inspection is a mechanism of estimation of power efficiency of refrigeration facilities. The paper cites the structure of heat balances of cold chambers of meat processing factories. When drawing up heat balances and estimating energy intensity of products processing and storage the indices of relations between a specific cold consumption at different outdoor air temperatures and an analogical index at annual average temperature should be taken into account. The correlation dependences of cold specific consumption required for meat refrigeration and freezing depending on the utilization factor of chambers are given. It is shown that the power saving potential is generally defined by the increase of the utilization factor of chambers. It was established that when the utilization of the chambers was lower 70% the excessive consumption of cold increased abruptly and was about 4% at an average for each 10% decrease of utilization of chambers.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Бабакин Б.С., Суслов А.Э., Фатыхов Ю.А., Эрлихман В.Н. Теплонасосные установки в отраслях агропромышленного комплекса: Учебник. - СПб.: Лань, 2014. - 336 с.
  2. Бабакин Б.С, Бабакин С.Б., Воронин М.И., Айтикеев Р.Б. Электрофизические методы в холодильной технологии// Сб. тезисов докладов науч.техн. конференции «Индустрия холода для продовольственной, энергетической и экологической безопасности» в рамках выставки CHILLVENTA ROSSIJA 2013. - М., 2013. С. 83-88.
  3. Бабакин С.Б., Руденко Г.С. Энергоэффективность эксплуатации холодильных камер на мясоперерабатывающих предприятиях// Мясные технологии. 2005. № 6. С. 28-30.
  4. Выгодин В.А., Бабакин С.Б. Экранирование холодильных камер для хранения мяса// Империя холода. 2016. № 5. С. 54.
  5. Рогов И.А., Бабакин Б.С., Выгодин В.А. Электрофизические методы в холодильной технике и технологии. - М.: Колос, 1996. - 336 с.
  6. Руденко Г.С., Камзолов С.М., Погоржельский Е.А. Энергетическое обследование холодильных камер производственного холодильника// Сб. науч. трудов V науч.практ. конф. с международным участием «Проблемы совершенствования холодильной техники и технологии». - М., 2012. С. 146-150.
  7. Руденко Г.С., Бабакин Б.С., Камзолов А.С., Кириллов А.А., Бабакин С.Б. Техническая диагностика систем теплохладоснабжения предприятий АПК// Мясные технологии. 2016. № 5. С. 16-20.
  8. Руденко Г.С., Камзолов С.М., Корниенко В.Н. Инструментальный энергоаудит теплоизоляционных конструкций ограждений и трубопроводов на предприятиях мясной и молочной промышленности. - М.: МГУПБ- Франтера, 2010. - 117 с.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Rudenko G.S., Babakin B.S., Kamzolov S.M., Babakin S.B.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies