Sovershenstvovanie podkhodov k razrabotke i otsenke kompozitsionnogo sostava rublenykh myasorastitel'nykh bystrozamorozhennykh izdeliy



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The paper cites the results of investigations on development of the composition of minced meatvegetable products at high nutritional value. The use of a linen flour as a stabilizer of the structure and the consistence was justified as well as a pumpkin as a source of fibre. A comparative analysis of a nutritional value of meatvegetable products of traditional and improved composition was carried out. The 11% increase of the protein mass share and the 27% decrease of fat mass share at high content of polyunsaturated fat acids (9.5%) were noted in products of new composition. Also an objective approach to estimating the quality by a qualimetric method was used. The indices of oxidative spoilage, active acidity as well as organoleptic indices were used as criteria.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Дибирасулаев М.А., Белозеров Г.А., Архипов Л.О. Разработка быстрого спектрофотометрического метода идентификации мяса, замороженного в парном состоянии после охлаждения// Холодильная техника. 2015. № 7.
  2. Донцова Н.Т., Сивачева А.М. Обогащение быстрозамороженных блюд и полуфабрикатов - залог здоровья/ Производство и реализация мороженого и быстрозамороженных продуктов. 2006. № 6.
  3. Донцова Н.Т., Сивачева А.М. Применение растительных компонентов в быстрозамороженных блюдах // Мясная индустрия. 2007. № 7.
  4. Каухчешвили Н.Э., Донцова Н.Т., Ниценко Т.П., Машкова Н.Н. Производство метаболически адекватных быстрозамороженных рубленых мясорастительных изделий // Все о мясе. 2014. № 5.
  5. Ключникова О.В., Сногорева Э.А. Растительное сырье в создании мясных продуктов функционального назначения// Advances in CURRENT NATURAL SCLECES. 2011. № 7.
  6. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации: Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08.
  7. Оглезнева Л.А. Квалиметрия: учеб. пособие / Томский политехнический университет. - Томск: Издво Томского политехнического университета, 2012. - 215 с.
  8. Творогова А.А., Коновалова Т.В. Обоснование технологической функциональности нативных крахмалов в производстве мороженого без пищевых добавок// Холодильная техника. 2015. № 6.
  9. Тутельян В.А. Химический состав и калорийность российских продуктов питания: Справочник. - М.: ДеЛи плюс, 2012. - 284 с.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Kaukhcheshvili N.E., Dontsova N.T., Nitsenko T.P., Mashkova N.N.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies