Kholodil'naya tsep' - osnova obespecheniya kachestva i konkurentosposobnosti rossiyskoy pishchevoy produktsii



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

To preserve perishable foodstuffs a continuous cold chain (CCC) that operates efficiently and precisely from the field to a consumer place is necessary. In Russia the lack of demanded volumes for refrigeration storage and effective transportation of perishable products is a barrier to an effective preservation of produce. The scientific principles to organize CCC are formulated in the paper, also it is noted that the expenses connected with development of cold chain and the product passing through it is several times less in comparison with the expenses for production of this product. The main elements of cold chain from the place of harvest to the storage of the product at a consumer place are considered, practical recommendations to organize each element are given. It is noted that it is necessary to tracking and correcting a temperaturehumidity conditions along the whole chain.

Full Text

Restricted Access

About the authors

Sergey Petrovich Andreev

Email: mail@vnihi.ru

References

  1. Бараненко А.В., Белозеров Г.А. Непрерывная холодильная цепь - основа стратегии ресурсосбережения и обеспечения качества продовольствия// Холодильная техника. 2010. № 3.
  2. Белозеров Г.А. Холодильные технологии и технические средства непрерывной холодильной цепи// Холодильная техника. 2008. № 4.
  3. Белозеров Г.А. «Автореферат диссертации на соискание ученой степени дра техн. наук «Научнопрактические аспекты развития холодильнотехнологической цепи обработки, хранения и транспортирования пищевых продуктов животного происхождения». - М., 2012.
  4. Белозеров Г.А., Андреев С.П. Непрерывная холодильная цепь - метод снижения потерь, гарантия качества и безопасности продовольствия на пути от производителя к потребителю// Мясные технологии. 2012. № 5.
  5. Тертеров М.Н. Проблемы развития непрерывной холодильной цепи// Холодильная техника. 1981. № 10.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Andreev S.P.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies