Effektivnost' obrabotki listovykh ovoshchey ioniziruyushchimi izlucheniyami

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

For the purpose of inhibiting phytopathogenic microflora, reducing losses at storage as well as prolonging shelf life leaf vegetables are subjected to cobalt60 and cesium137 gammaray radiation or to accelerated electrons impact at ≤ 10 MeV quantum energy. In the paper a complex using ionized radiation, preferential film gastight packaging and cold storage is offered to impact on keeping capacity to prolong storage life. Spinach and arugula were chosen for research, they were packed in polypropylene bags, subjected to radiation and stored at 4...6 оС during 12 days. The dynamics of respiratory exchange and Ph depending on the dose and the radiation character as well as on the storage life in comparison with control specimens not subjected to radiation were investigated. It was noted that the treatment using ionized radiation and storage in polypropylene preferential gastight package formed the atmosphere at high СО2 content during shorter terms and maintained this atmosphere up to 5 days. The conditions of complex treatment of leaf vegetables for storage before realization providing inhibition of phytopathogenic microflora and prolonging their shelf life from 5 to 12 days were offered.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Алексахин Р.М., Санжарова Н.И., Козьмин Г.В., Гераськин С.А., Павлов А.Н. Перспективы использования радиационных технологий в агропромышленном комплексе Российской Федерации// Сельское хозяйство. 2014. № 1. С.78-85.
  2. Кодекс Алиментариус. Облученные продукты питания. Современная программа ФАО/ВОЗ по стандартам на пищевые продукты. - М.: Весь Мир, 2007. - 21 с.
  3. Петров А.Н., Шишкина Н.С., Карастоянова О.В., Клюева О.А., Левшенко М.Т. Применение ионизирующих излучений для оптимизации технологии холодильного хранения плодоовощной продукции// Холодильная техника. 2015. № 11. С. 51-54.
  4. Фрумкин М.Л., Ковальская Л.П., Гельфанд С.Ю. Технологические основы радиационной обработки пищевых продуктов. - М., 1973. - 406 с.
  5. Чиж Т.В., Козьмин Г.В., Полякова Л.П., Мельникова Г.В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня продовольственной безопасности// Вестник Российской академии естественных наук. 2011. № 4, С. 44-49.
  6. Шишкина Н.С., Борченкова Л.A. Карастоянова О.В., Шаталова Н.И. Технология подготовки свежих зеленных овощей для предреализационного хранения// Мир мороженного и быстрозамороженных продуктов. 2016. № 5. С. 36-38.
  7. Farkas J., MohachiFarkas C. History and future of food irradiation// Sci and Tech. 2011. v 22. № 11. Р.121-126.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Kondratenko V.V., Shishkina N.S., Karastoyanova O.V., Shatalova N.I., Korovkina N.V., Stepanishcheva N.M., Levshenko M.T., Tarasyuk V.T.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies