Sovershenstvovanie kholodil'noy tekhnologii khraneniya gribov shampin'onov s ispol'zovaniem kompleksnoy tekhnologii



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The efficiency of cold storage of fresh mushrooms in РР, РЕ and ВОРР polymeric packages in combination with processing by accelerated electrons at energy of about 5 MeV was showed. During cold storage reducing mushroom mass losses 1,5-2 times, maturation retarding as well as storage life increasing up to 20-24 days in PP packages were defined.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Козьмин Г.В., Санжарова Н.И., Тихонов В.Н. Перспективы применения физических факторов в АПК//Сб. докл. Международной научнопрактической конференции «Радиационные технологии в сельском хозяйстве и пищевой промышленности: состояние и перспективы». - Обнинск, 2018. С. 278-281.
  2. Лазарева Т.Г., Александрова Е.Г. Производство грибов в России: основные проблемы и перспективы // Успехи современной науки и образования. 2017. Т. 5. №. 4. С. 181-184.
  3. Петров А.Н. Применение ионизирующих излучений для оптимизации технологии холодильного хранения плодоовощной продукции / А.Н. Петров, Н.С. Шишкина, О.В. Карастоянова, О.А. Клюева, М.Т. Левшенко // Холодильная техника. 2015. № 11. С. 51-55.
  4. Цапалова И. Э., Бакайтис В. И., Кутафьева Н. П., Позняковский В. М. Экспертиза грибов: качество и безопасность. - Новосибирск, 2007. - 288 с.
  5. Шишкина Н.С., Степанов Г.П. Перспективная радиационная технология переработки и хранения плодоовощной продукции // Вопросы атомной науки и техники. Сер. Техническая физика и автоматизация. 2017. Вып. 76. С. 35-42.
  6. Шишкина Н.С., Федянина Н.И., Карастоянова О.В., Левшенко М.Т., Коровкина Н.В., Петров А.Н. Повышение сохранности шампиньонов физическими методами обработки// Холодильная техника, 2019. № 9. С. 45-50.
  7. Djekic J., Vuncluk J. et.al. Application of quality function deployment on shelflife analysis of Agaricus bisporus// Food science and technology. 2016. P. 78-89.
  8. Duan Z., Xing Z., Shau Y., Zhao X. Effect of electron beam irradiation on postharvest quality and selected enzyme activities of the white Button Mushroom, Agaricus bisporus// Agric. Food Chem. 2010. № 58, P. 9617-9621.
  9. Fernandes Â., Antonio A. L., Oliveira M. B., Martins A., Ferreira I. C. F. R. Effect of gamma and electron beam irradiation on the physicochemical and nutritional properties of mushrooms// Food Chemistry. 2012. № 135(2). P. 641-650.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2019 Shishkina N.S., Fedyanina N.I., Karastoyanova O.V., Levshenko M.T., Korovkina N.V., Musatova A.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.