Biologicheski aktivnye veshchestva tsikoriya salatnogo i kinetika ikh izmeneniya pri kholodil'nom khranenii



如何引用文章

全文:

开放存取 开放存取
受限制的访问 ##reader.subscriptionAccessGranted##
受限制的访问 订阅或者付费存取

详细

The article presents the results of the study of biologically active substances (BAS) of chicory salad (endive) and the kinetics of their changes during cold storage. Chicory is a kind of perennial herbaceous plants of the genus chicory (Cichorium) of the family of asters (Asteraceae), which has therapeutic and preventive properties. Currently, various varieties of salad chicory Endivia are grown, which differ in the content of BAS and their resistance to external factors during storage. The aim of the study was to determine the content of reduced and reversible oxidized forms of ascorbic acid and phenolic compounds in various varieties of chicory salad and the kinetics of their changes during storage in a cooled state. The objects of the study selected are domestic varieties of salad chicory Chruzhevo, Elvira and Italian variety Kornetto K56, grown in the experimental areas of the Pavlovsk, experimental station VNIIR N.I. Vavilov. The varieties were stored at t = 3±1 °C. The content of ascorbic acid and phenolic compounds (spectrophotometric method) was determined during the refrigeration storage of chicory salad. Based on the research: biologically active substances were determined and kinetic dependences of changes in the content of ascorbic acid, the sum of phenolic compounds, flavonoids, phenol carboxylic acids, polymeric and condensed compounds were revealed depending on the duration of storage of chicory; the duration of storage at t = 3±1 оC of chicory salad varieties Elvira, Chruzhevoand Cornetto K56, providing maximum preservation of biologically active substances, was determined.

全文:

受限制的访问

参考

  1. Базарнова Ю.Г. Методы исследования сырья и готовой продукции: УМП. - СПб: НИУ ИТМО, 2013. - 76 с.
  2. Гинс А.С., Шевченко Ю.П., Колесников М.П. Фракционный состав полифенолов цикорного салата витлуф этиолированных растений и выращенных при освещении // Овощи России. 2009. № 1. С. 31-32.
  3. Колодязная В.С. и др. Методы определения показателей качества пищевых продуктов: УМП. - СПб: Университет ИТМО, 2018. С. 73.
  4. Колодязная В.С., Коидов Ш.М. Кинетика реакции окисления аскорбиновой кислоты при холодильном хранении столовых сортов винограда в контролируемой атмосфере // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2015. № 1. С. 96-100.
  5. Клементьев Д.А. Функциональные ингредиенты в технологии низкокалорийных десертов // Сборник науч. трудов VI Конгресса молодых ученых. - Спб: Университет ИТМО, 2017 г.
  6. Малкина В.Д. Обоснование использования цикория в пищевых отраслях промышленности / В.Д. Малкина, У.Н. Диденко, Л.Г. Резникова, И.И. Люшинская // Труды Х Международной научнопрактической конференции «Стратегия развития пищевой промышленности». Вып. 9, Т. 1. - М., 2004. С. 224-227.
  7. Об утверждении рекомендаций по рациональны нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания: Приказ Министерства здравоохранения Российской Федерации от 19.08.2016 №614.
  8. Пивоваров В.Ф., Пышная О.Н., Гуркина Л.К. Овощи - продукты и сырье для функционального питания // Вопросы питания. 2017. № 3. С. 121-127.
  9. Пивоваров В.Ф., Сирота С.М., Кононков П.Ф. Продовольственная безопасность России: состояние производства, потребления овощей и семеноводства овощных культур // Овощи России. 2009. № 2. С. 15-19.
  10. Решетников В.Н. Государственная народнохозяйственная программа развития сырьевой базы и переработки лекарственных и пряноароматических растений на 2005-2010е годы «Фитопрепараты» - инновации в действии / В.Н. Решетников // Труды БГУ. 2010. Т. 5. Ч. 1. С. 10-15.
  11. Резникова Л.Г. Влияние цикория растворимого на жизнедеятельность дрожжей и молочнокислых бактерий / Л.Г. Резникова, В.Д. Малкина, Л.И. Горшкова //Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы II Международ. научнопрактич. конферен. -Пятигорск: РИАКМВ, 2009. С. 128-132.
  12. Шевченко Ю.П., Харченко В.А., Ушакова И.Т., Курбаков Е.Л. Цикорий салатный витлуф // Овощи России. 2016. № 2 (31). С. 64-67.
  13. http://agroprom.lenobl.ru/Files/file/6_17_04_2017_leningradskaya_oblast_doklad_chekmareva_p_a__(pravlennui)_(1).pdf
  14. http://www.rusnauka.com/7_NITSB_2014/Economics/12_161272.doc.htm

补充文件

附件文件
动作
1. JATS XML

版权所有 © Klement'ev D.A., Kolodyaznaya V.S., 2019

Creative Commons License
此作品已接受知识共享署名 4.0国际许可协议的许可