Sovershenstvovanie tekhnologii kholodil'nogo khraneniya fruktov s primeneniem obrabotki ioniziruyushchimi izlucheniyami i modifitsirovaniem sostava gazovoy sredy



如何引用文章

全文:

开放存取 开放存取
受限制的访问 ##reader.subscriptionAccessGranted##
受限制的访问 订阅或者付费存取

详细

The results of researches of efficiency of fruits and berries storage technology using ionizing radiation (gradiation), cold and modified atmosphere (MA) to inhibit phytopathogenic microflora, to reduce losses and to increase shelf life are presented. Cherry, black currant, strawberry, apricot and peach were chosen as the objects of study. They were treated by gradiation at dose 0.54 kGY with a 60Co source. Fruits were packed in polymer film bags with selective gas permeability and stored in the cold chamber at 4...5 оС. A novelty of the research consists in a complex use of ionizing radiation and other methods of fruits treatment that influence long keeping factors of fruits such as disinfection by antiseptic, retarding the processes of postharvest ripening, keeping commercial quality. Combination of treatment methods allows realizing synergetic action to prolong fruits shelf life. An offered complex technology gives the possibility to reduce fruits and berries losses 3-5 times.

全文:

受限制的访问

参考

  1. Алексахин Р.М., Санжарова Н.И., Козьмин Г.В. и др. Перспективы использования радиационных технологий в агропромышленном комплексе Российской Федерации// Сельское хозяйство. 2014. № 1. С. 78-85.
  2. Гудковский В.А., Кладь А.А., Кожина Л.В., Балакирев А.Е., Назарьев Ю.Б. Прогрессивные технологии хранения плодов// Достижения науки и техники АПК. 2009. № 2. С. 66-68.
  3. Егоркин А.В., Степанов Г.В. Радиационные технологии и оборудование; достижения и перспективы// Вопросы атомной науки и техники. Серия Техническая физика и автоматизация. 2010 г. Вып. 64-65. С. 92-115.
  4. Молин А.А. Развитие нормативного регулирования и популяризации применения радиационных технологий в области пищевой промышленности. - Объединенная инновационная корпорация. Гос. предприятие «Росатом», 2012.
  5. Петров А.Н., Шишкина Н.С., Карастоянова О.В., Клюева О.А., Левшенко М.Т. Применение ионизирующих излучений для оптимизации технологии холодильного хранения плодоовощной продукции// Холодильная техника. 2015. № 11. С. 51-54.
  6. Фрумкин М.Л., Ковальская Л.П., Гельфанд С.Ю. Технологические основы радиационной обработки пищевых продуктов. - М.: 1973. - 406 с.
  7. Шишкина Н.С. Хранение плодов и овощей в зонах производства. - М.: Агропромиздат, 1991. - 126 с.
  8. Шишкина Н.С., Степанов Г.П. Перспективная радиационная технология переработки и хранения плодоовощной продукции // Вопросы атомной науки и техники. Серия Техническая физика и автоматизация. 2017. Вып. 76. С. 35-42.
  9. Farkas J. MohachiFarkas C. History and future of food irradiation// Sci and Tech. 2011. V 22. № 11. Р. 121-126.

补充文件

附件文件
动作
1. JATS XML

版权所有 © Shishkina N.S., Karastoyanova O.V., Shatalova N.I., 2018

Creative Commons License
此作品已接受知识共享署名 4.0国际许可协议的许可
##common.cookie##