Sovershenstvovanie tekhnologii kholodil'nogo khraneniya fruktov s primeneniem obrabotki ioniziruyushchimi izlucheniyami i modifitsirovaniem sostava gazovoy sredy



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The results of researches of efficiency of fruits and berries storage technology using ionizing radiation (gradiation), cold and modified atmosphere (MA) to inhibit phytopathogenic microflora, to reduce losses and to increase shelf life are presented. Cherry, black currant, strawberry, apricot and peach were chosen as the objects of study. They were treated by gradiation at dose 0.54 kGY with a 60Co source. Fruits were packed in polymer film bags with selective gas permeability and stored in the cold chamber at 4...5 оС. A novelty of the research consists in a complex use of ionizing radiation and other methods of fruits treatment that influence long keeping factors of fruits such as disinfection by antiseptic, retarding the processes of postharvest ripening, keeping commercial quality. Combination of treatment methods allows realizing synergetic action to prolong fruits shelf life. An offered complex technology gives the possibility to reduce fruits and berries losses 3-5 times.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Алексахин Р.М., Санжарова Н.И., Козьмин Г.В. и др. Перспективы использования радиационных технологий в агропромышленном комплексе Российской Федерации// Сельское хозяйство. 2014. № 1. С. 78-85.
  2. Гудковский В.А., Кладь А.А., Кожина Л.В., Балакирев А.Е., Назарьев Ю.Б. Прогрессивные технологии хранения плодов// Достижения науки и техники АПК. 2009. № 2. С. 66-68.
  3. Егоркин А.В., Степанов Г.В. Радиационные технологии и оборудование; достижения и перспективы// Вопросы атомной науки и техники. Серия Техническая физика и автоматизация. 2010 г. Вып. 64-65. С. 92-115.
  4. Молин А.А. Развитие нормативного регулирования и популяризации применения радиационных технологий в области пищевой промышленности. - Объединенная инновационная корпорация. Гос. предприятие «Росатом», 2012.
  5. Петров А.Н., Шишкина Н.С., Карастоянова О.В., Клюева О.А., Левшенко М.Т. Применение ионизирующих излучений для оптимизации технологии холодильного хранения плодоовощной продукции// Холодильная техника. 2015. № 11. С. 51-54.
  6. Фрумкин М.Л., Ковальская Л.П., Гельфанд С.Ю. Технологические основы радиационной обработки пищевых продуктов. - М.: 1973. - 406 с.
  7. Шишкина Н.С. Хранение плодов и овощей в зонах производства. - М.: Агропромиздат, 1991. - 126 с.
  8. Шишкина Н.С., Степанов Г.П. Перспективная радиационная технология переработки и хранения плодоовощной продукции // Вопросы атомной науки и техники. Серия Техническая физика и автоматизация. 2017. Вып. 76. С. 35-42.
  9. Farkas J. MohachiFarkas C. History and future of food irradiation// Sci and Tech. 2011. V 22. № 11. Р. 121-126.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2018 Shishkina N.S., Karastoyanova O.V., Shatalova N.I.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies