Sovershenstvovanie i analiz protsessov nizkotemperaturnoy obrabotki ovoshchnykh smesey



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The mode of freezing vacuum packed vegetable mixtures with preliminary light freezing on the grid and final freezing on the metal plate was studied. The advantages of this method consist in minimization of a product contamination by pathogenic microorganisms during packaging as well as in increasing a product shelf life due to a packet evacuation. The experimental curves of vegetable mixture freezing were plotted. The duration of the process (113 min) and its speed (1.25 cm/h) were identified. A graphanalytic thermal method of calculation of a vegetable mixture freezing duration for a combined freezing method was offered. The results obtained are as follows: the thickness of the layer frozen in the cold air flow is 5.7 mm, on the metal plate - 19.3 mm. The process duration defined as a result of the theoretical calculation was 111 minutes that showed the correctness of the calculation application. An energy efficiency of the process in the range of air motion speeds of 1-3 m/s in a quickfreezing chamber was analyzed. During experiment the air flow speed was 1.5 m/s. It was optimal for a combined freezing method that was hereafter proved by the energetic analysis. The combined method of freezing and the graphanalytic method of calculation of the process duration may be used in fruitvegetable industry.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Барсукова Н.В. Влияние биоконсервирования на сроки годности полуфабрикатов из свежих овощей/Н.В. Барсукова, С.А. Елисеева, В.Г. Гнилицкий//XXI век: итоги прошлого и проблемы настоящего плюс. 2019. Т. 8. № 1 (45). С. 92-97.
  2. Гаурильчикайте В.В. Обоснование срока хранения замороженного формованного полуфабриката из растительного сырья/В.В. Гаурильчикайте, О.Н. Анохина//Известия КГТУ. 2017. № 46. С. 72-80.
  3. Колодязная В.С. Искусственный холод и скрытые резервы пищевых отраслей/ В.С. Колодязная, Е.И. Кипрушкина, Д.А. Бараненко, И.А. Шестопалова//Пищевая промышленность. 2018. № 4. С. 42-46.
  4. Короткий И.А. Анализ параметров, влияющих на продолжительность замораживания овощных полуфабрикатов комбинированным способом / И.А. Короткий, Г.Ф. Сахабутдинова, А.В. Шафрай // Техника и технология пищевых производств. 2017. № 3 (46). С. 108-113.
  5. Короткий И.А. Определение теплофизических свойств компонентов плодоовощной смеси в процессе замораживания/И.А. Короткий, Г.Ф. Сахабутдинова, М.И. Ибрагимов//Техника и технология пищевых производств. 2016. № 1 (40). С. 81-86.
  6. Мамедов Г.Б. Методика оценки и контроля влажности в поточной линии приготовления консервированных овощных смесей/ Г.Б. Мамедов, Ш.Г. Алиев//Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2016. № 1 (349). С. 96-99.
  7. Павлюк Р.Ю. Выявление закономерностей и механизмов при криогенном «шоковом» замораживании топинамбура и других овощей и плодов на состояние микрофлоры/ Р.Ю. Павлюк, А.С. Бесараб, В.В. Погарская, Л.М. Соколова//Вестник Алматинского технологического университета. 2015. № 1. С. 40-45.
  8. Попова М.В. Проектирование и технологический расчет инновационного флюидизационного скороморозильного аппарата для плодоовощной продукции/ М.В. Попова, Д.И. Грибов//Вопросы науки и практики: сб. статей международной научной конференции [Электронный ресурс], 2017. С. 261-268.
  9. Тимофеева В.Н. Изучение возможности разработки овощных смесей с фасолью/В.Н. Тимофеева, Н.В. Саманкова, Т.М. Козина, О.В. Курачева//Техника и технология пищевых производств: материалы XI Международной научнотехнической конференции, 2017. С. 72.
  10. Усова К.Б. Замороженные овощные смеси. Исследование ассортимента и качества//Молодежь и наука. 2015. № 3. С. 58.
  11. Шишкина Н.С. Применение комплексных методов обработки для совершенствования технологии хранения и замораживания плодоовощной продукции/ Н.С. Шишкина, О.В. Карастоянова, Н.И. Шаталова// Холодильная техника. 2016. № 10. С. 38-42.
  12. Chauhan A. Experimental and CFD validation of the thermal performance of a cryogenic batch freezer with the effect of loading/ A. Chauhan, J. Trembley, L.C. Wrobel, H. Jouhara// Energy. 2019. V.171. P. 77-94.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2019 Korotkiy I.A., Sakhabutdinova G.F.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies