Zavisimost' kachestva i bezopasnosti kopchenovarenykh okorokov ot sposoba okhlazhdeniya



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The paper deals with the current problem of the process intensification of cooling of boiledsmoked products. The studies showed that a quick onestage cooling of boiledsmoked pork hams contributed to refrigeration process intensification, improved product safety, provided high quality of a ready product as well as prolonged its shelf life. The nature of hydrolytic and oxidative changes of lipids during storage of smokedboiled hams indicates that when using a quick cooling method and following storage, these changes are less in comparison with a slow cooling method.

Full Text

Restricted Access

References

  1. Дибирасулаев М.А. К разработке технологии двухстадийного охлаждения свинины, обеспечивающей повышение качества и увеличение выхода свининокопченостей/ М.А. Дибирасулаев, Г.А. Белозеров, И.М. Чернуха, Л.С. Кудряшов// Международная конференция «Индустрия холода в XXI в.» (Москва, 6-8 декабря, 2004 г.). - М, 2004. С. 105-107.
  2. Дибирасулаев М.А. Интегрированная модель тепломассопереноса и кинетики роста микроорганизмов для охлаждения копченовареных изделий из свинины / М.А. Дибирасулаев, Г.А. Белозеров, С.Г. Рыжова, Л.М. Алигаджиева, Б.А. Макаров// Все о мясе. 2013. № 6. С. 38-41.
  3. Дибирасулаев М.А. Интенсификация процесса охлаждения и увеличение срока хранения копченовареных продуктов из свинины / М.А. Дибирасулаев, Г.А. Белозеров, С.Г. Рыжова, Б.А. Макаров// Мясная индустрия. 2015. № 3. С. 40-43.
  4. Журавская Н.К. Исследование и контроль качества мяса и мясопродуктов /Н.К. Журавская, Л.Т Алехина, Л.М. Отряшенкова. - М.: Агропромиздат, 1985. - 296 с.
  5. Зилафф Х. Быстрое охлаждение / Х. Зилафф, Х. Шлойзенер// Мороженое и замороженные продукты. 2002. № 7. С. 31-33.
  6. Juneja V.K. Influence of Cooling Rate on Outgrowth of Clostridium perfringens Spores in Cooked Ground Beef/ V.K. Juneja, O.P. Snyder, M. CygnarowiczProvost// Journal of Food Protection. 1994. V. 57. N 12. P. 1063-1067.
  7. Juneja V.K. The potential growth of spores Bacillus cereus and Clostridium botulinum vegetative cells Staphilococcus aureus, Listeria monocytogenes, and Salmonella of serotypes in cooked beef during cooling/ V.K. Juneja, O.P. Snyder, B.S. Marmer// Journal of Food Protect. 1997. V. 60. P. 272-275.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2019 Ryzhova S.G., Dibirasulaev M.A., Kudryashov L.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies